Ако в Световния ден на шоколада сте се отдали на прегръдката на

...
Ако в Световния ден на шоколада сте се отдали на прегръдката на
Коментари Харесай

Отпадъците от какао се превръщат в ток в Африка

Ако в Световния ден на шоколада сте се отдали на прегръдката на някое шоколадово прелъщение, има огромна възможност какаото в него да е от Кот д'Ивоар. Западно-африканската страна е най-големият производител на какао в света. Там е домът на над 40% от всички какаови зърна. В промишлеността за рандеман на какао в страната работят над 6 милиона души, а това е най-големият експортен артикул на Кот д‘Ивоар. Какаовите зърна в страната са се трансформирали в наслаждение за хората по света от десетилетия, само че с днешна дата те ще могат да бъдат изцяло оползотворени и от локалните по новаторски метод – като им подават електрическа енергия.

Ценното какаово зърно в действителност е единствено една дребна част от какаовото растение. Зърната се изнасят, като в чужбина се употребяват за производството на шоколади, сладкарски произведения и питиета, до момента в който черупките на зърната, люспите от шушулките и течността, която се отделя при ферментацията, нормално се изхвърлят. Тревожните обстоятелства обаче приказват, че в международен мащаб размерите на какаовите боклуци нарастват непрекъснато.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Bar & Cocoa (@barandcocoa)

Добрата вест е, че следва тези привидно непотребни боклуци да се трансфорат в забележителна част от прехода на Кот д‘Ивоар към прекосяването към „ зелена “ сила. След извършени сполучливо пилотни планове, Кот д‘Ивоар стартира работа по електроцентрала на биомаса, която ще употребява боклуци от какаовите растения.

В електроцентралата на биомаса отпадъците, останали от растението какао ще бъдат изгаряни, като захранват турбина, която ще генерира електричество, сходно на традиционна електроцентрала на изкопаеми горива.

" Само тази електроцентрала ще може да задоволява енергийните потребности на 1.7 милиона души, " споделя пред BBC Япи Огу,  шеф на компанията, която взе участие в строителството.

Според изследвания, оборудването може да понижи излъчванията на парникови газове с 4.5 млн. тона, в съпоставяне със съществуващите сега енергийни източници. Кот д‘Ивоар не е единствената страна производител на какао, която е помислила по какъв начин да оползотворява по образован метод отпадъците от растението. В Гана какаовите шушулки се употребяват за генерирането на електричество на локално ниво. Все повече хора осъзнават потребността от най-пълното оползотворяване на ресурсите на Земята, в символ на признателност към природата и нейното благосъстояние.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от (@luda_franko)
 Как пластмасата се трансформира във ванилов мирис
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР